måndag 17 oktober 2011

Rågbröd med rosmarin & flingsalt


Det doftar ljuvligt i mitt kök nu...

5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk flytande honung
1 msk salt
7-8 dl vetemjöl
3-4 grovt rågmjöl
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk flingsalt

Gör så här: Värm vattnet fingervarmt ca 37 grader. Smula ned jästen i en bunke och tillsätt lite av vattnet. Rör sedan tills jästen löst sig. Tillsätt sedan resten av vattnett, honung, salt, vetemjölet och det mesta av rågmjölet. Spara lite rågmjöl till utbakningen. Blanda degen väl och låt den jäsa övertäckt i 45 minuter ungefär. Smörj två avlånga 1 ½ liters formar med matolja/olivolja. Ta upp degen efter jäsningen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela sedan degen i två delar.

Forma varje del till en limpa och vrid dem något när du stoppar dem i varsin form. Pensla bröden med olja och strö på rosmarin samt flingsalt. Låt bröden jäsa ytterliggare 45 minuter ungefär till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda limporna i mitten av ugnen i ungefär 35-40 minuter. 

2 kommentarer:

  1. Oj oj sätter mig i bilen direkt och vill ha en hembakad smörgås!

    SvaraRadera
  2. Googlade mig och hittade dig. Komiskt!

    SvaraRadera

Plundringstider - Ewa Klingberg

  Titel: Plundringstider Författare : Ewa Klingberg Förlag:   Historiska media Handling:   Att dela sin avlidna fars hus med en vuxen dotte...