Det doftar ljuvligt i mitt kök nu...
5 dl vatten
50 g jäst2 tsk flytande honung
1 msk salt
7-8 dl vetemjöl
3-4 grovt rågmjöl
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk flingsalt
Gör så här: Värm vattnet fingervarmt ca 37 grader. Smula ned jästen i en bunke och tillsätt lite av vattnet. Rör sedan tills jästen löst sig. Tillsätt sedan resten av vattnett, honung, salt, vetemjölet och det mesta av rågmjölet. Spara lite rågmjöl till utbakningen. Blanda degen väl och låt den jäsa övertäckt i 45 minuter ungefär. Smörj två avlånga 1 ½ liters formar med matolja/olivolja. Ta upp degen efter jäsningen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela sedan degen i två delar.
Forma varje del till en limpa och vrid dem något när du stoppar dem i varsin form. Pensla bröden med olja och strö på rosmarin samt flingsalt. Låt bröden jäsa ytterliggare 45 minuter ungefär till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda limporna i mitten av ugnen i ungefär 35-40 minuter.
Oj oj sätter mig i bilen direkt och vill ha en hembakad smörgås!
SvaraRaderaGooglade mig och hittade dig. Komiskt!
SvaraRadera