Gryningsbröd (2 limpor)
1 liter filmjölk
1,5 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap eller brödsirap
1-2 tsk salt
5 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
3 dl grov rågmjöl
1 dl solrosfrön eller pumpakärnor
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl nötter
0.5 - 1 näve torkad frukt som aprikos, torkade hallon, katrinplommon.
Gör så här: Blanda ihop filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en rejäl bunke. Ner med vetemjöl, grahamsmjöl, grovt rågmjöl, solrosfrön, linfrön, russin, nötter och torkad frukt. Naturligtvis kan man utesluta nötter. Rör ihop till en härlig smet. Smörj och bröa två stycken avlånga formar (Jag använde 1½ liters), och fyll dem med degen. Strö över lite vetemjöl, pumpakärnor och flingsalt. Det blir tjusigt värre! Grädda i 175 grader i 90 minuter. Täck med folie om det ser ut att börja brännas. Låt bröden vila i formarna, gärna ett par timmar. Njut sedan med smör och ost!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Plundringstider - Ewa Klingberg
Titel: Plundringstider Författare : Ewa Klingberg Förlag: Historiska media Handling: Att dela sin avlidna fars hus med en vuxen dotte...
-
ZzzZzz låter det från sovrummet. Endast Tess är vaken. Resten av familjen är ena sjusovare till och med vår hund Elektra. Hon kommer inte ...
-
Idag har jag ägnat dagen åt att rensa och sortera bland alla mina böcker. Först och främst bland kurslitteratur som jag inte anser mig ha n...
Husmodern Tess ;)
SvaraRaderaberätta gärna vad du tycker om den :)
SvaraRadera