söndag 18 september 2011

Söndagsmiddag - Örtbräserad fläskkarré med potatis och päron

Jag försöker göra helgens luncher/middagar lite lyxigare än vardagens matlådor. Så idag blev försöket att göra en örtbräserad fläskkarré med potatis och päron i ugn. I receptet rekommenderas även att tillaga köttet i gryta i ugnen då köttet blir mörare och finare. Något man skall ha med i planeringen är att denna måltid tar lång tid, men givetvis hinner man göra andra saker under tiden.



Ingredienser: (Beräknat för 6 personer)
1½ kg fläskkarré
2 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
2 hela vitlökar
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad salvia
5 dl vatten
½ hönsbuljongtärning
3 dl torrt vitt vin
Sätt ugnen på 150 grader. Bind eventuellt upp köttet för en jämnare form. Hetta upp oljan i en stekpanna. Salta och peppra köttet. Stek ett par minuter på varje sida. Lägg köttet i en ugnsfast gryta. Dela två vitlökar på mitten och lägg ner dem i grytan. Smula ner kryddorna. Koka upp buljongen med 5 dl vatten och häll i vinet. Häll vätskan över köttbitten. Tillaga köttet tre timmar i ugnen

Potatis och päron i ugn:
2 fasta päron
4 stora potatisar
½ dl urkärnade oliver
2 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Potatis och päron i ugn: Kärna ur päronen. Skär potatis och päron i klyftor. Blanda med oliver, olivolja, salt och peppar. Lägg i en ugnsfast form. När karrén varit i ugnen ca 2 timmar och 20 minuter kan du sätta in även potatisen. Ta ut steken efter tre timmar, men låt potatisen vara kvar. Höj temperaturen till 225 grader och baka potatisen ytterligare 10-15 minuter tills potatisen blivit frasig och gyllene.
Sås:
2 dl crème fraiche ( Jag valde att ta franska örter istället)
2 msk färska valfria örter
2 soltorkade tomater i olja (Jag tog fler soltorkade tomater)
Salt
Svartpeppar
Gör såsen. Blanda crème fraiche och örter. Skär de soltorkade tomaterna i bitar och rör ner i såsen. Smaka av med salt och peppar. Servera såsen kall till köttet och potatisen. Jag valde även att göra en sallad med fetaost, kidneybönor, gurka, tomat, isbergssallad, majs och marinerad vitlök också.

Smaklig måltid//Tess

1 kommentar:

Plundringstider - Ewa Klingberg

  Titel: Plundringstider Författare : Ewa Klingberg Förlag:   Historiska media Handling:   Att dela sin avlidna fars hus med en vuxen dotte...