torsdag 10 april 2014

Willys slutar sälja burägg!


Idag skriver Willys på sin facebook-sida att de ska sluta sälja burägg. Ett steg i rätt riktning, men det är en djungel detta med att köpa ägg. Nästa vecka beräknas vi svenskar att stoppa i oss ungefär sex miljoner ägg under påskafton. I Sverige finns tre typer av hönshållning i form av frigående höns, inredda burar och ekologiska system.

Vad är då bäst? 

Frigående höns inomhus vilket ofta innebär dålig luft i form av damm och ammoniak. Ofta förekommer hackning också i stora flockar.

Inredda burar ger mindre yta och inte den frihet som frigående har, men oftast är t.ex. hackning ovanligare.

Ekologiska systemet ger hönsen möjlighet till deras naturliga beteende, men även här är det problem som hackning,  parasiter sprids lättare osv.

Med andra ord är det ibland som att välja lite mellan pest och kolera.

Vet ni vad? Jag är så förbaskat tacksam att jag har Bodil & gänget som ger mig runt 8 färska ägg varje dag. De strövar fritt här hemma på berget och det finns fler värpreden än hönor. Dock finns det vissa reden som är mer populära så det blir köbildning. Det är en lyx att kunna gå och hämta egna ägg och kunna äta med gott samvete!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Plundringstider - Ewa Klingberg

  Titel: Plundringstider Författare : Ewa Klingberg Förlag:   Historiska media Handling:   Att dela sin avlidna fars hus med en vuxen dotte...