söndag 23 oktober 2011

Gryningsbröd

Gryningsbröd (2 limpor)

1 liter filmjölk
1,5 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap eller brödsirap
1-2 tsk salt
5 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
3 dl grov rågmjöl
1 dl solrosfrön eller pumpakärnor
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl nötter
0.5 - 1 näve torkad frukt som aprikos, torkade hallon, katrinplommon.

Gör så här: Blanda ihop filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en rejäl bunke. Ner med vetemjöl, grahamsmjöl, grovt rågmjöl, solrosfrön, linfrön, russin, nötter och torkad frukt. Naturligtvis kan man utesluta nötter. Rör ihop till en härlig smet. Smörj och bröa två stycken avlånga formar (Jag använde 1½ liters), och fyll dem med degen. Strö över lite vetemjöl, pumpakärnor och flingsalt. Det blir tjusigt värre! Grädda i 175 grader i 90 minuter. Täck med folie om det ser ut att börja brännas. Låt bröden vila i formarna, gärna ett par timmar. Njut sedan med smör och ost!

2 kommentarer:

Plundringstider - Ewa Klingberg

  Titel: Plundringstider Författare : Ewa Klingberg Förlag:   Historiska media Handling:   Att dela sin avlidna fars hus med en vuxen dotte...